Programul zilei – Chișinău

Programul Zilei Naționale a Tuturor Românilor, 1 Decembrie 2013 la Chișinău:

09.00 – Depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Permanent, pe parcursul zilei, se va sta de Gardă la Tricolorul amplasat în apropiere ca simbol al sărbătorii

10.00 – „Maratonul de 1 decembrie”. Pornim de la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici de la intrarea în parcul „Valea Morilor”

11.00 – Inaugurarea unui cinematograf religios în aer liber. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”

13:00 – Membrii Consiliului Unirii depun flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt urmat de un concert și luări de cuvânt.

14.00 – Manifestația „ÎnCercUnim Guvernul”. Pornim din Scuarul liceului „Gh. Asachi”

16.00 – Spectacol de suflet la Teatru „Ginta Latină”

19.00 – Spectacol cu muzică, lumini pe cer(aprindere de 95 de lampioane) și o Horă a Unirii în PMAN

10:00-19:00: Un panou cu o imagine autentică de la Alba-Iulia din 1918 vă va aștepta în Scuarul Europei – vă puteți alătura și fotografia în atmosfera de sărbătoare a acestei date memorabile pentru întreg neamul românesc, însuflețită de muzică patriotică.

––––––––––––––––––––

1decembrie_chisinau_program

La 1 Decembrie 2013 se împlinesc 95 ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia. Acest eveniment istoric constituie apogeul evoluției românității, care și-a văzut îndeplinit dezideratul milenar, al unificării întregului spațiu carpato-danubiano-pontic, sub un singur drapel – tricolorul.

Pe lângă activitățile tradiționale desfășurate în Cetatea Unirii, în acest an, Ziua Națională a Tuturor Românilor va acoperi în sărbătoare și cea de-a doua capitală românească – Chișinăul. Organizațiile unioniste din  Basarabia au decis să-și reunească eforturile pentru a reproduce atmosfera de la Alba-Iulia și au pus pe picioare un program oficial al zilei.

Astfel, 1 Decembrie 2013 va începe la Chișinău cu un moment solemn. Suflarea românească din Basarabia se va afla, de dimineață, la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a depune flori la picioarele marelui voievod, apărător al identității noastre naționale. Vom continua cu un maraton al Unirii, pentru a arăta, în acest moment simbolic, că o minte sănătoasă trebuie să se afle într-un corp sănătos. Iar un panou cu o imagine autentică de la Alba-Iulia din 1918 vă va aștepta, pe parcursul întregii zile, în Scuarul Europei – vă puteți alătura și fotografia în atmosfera de sărbătoare a acestei date memorabile pentru întreg neamul românesc, însuflețită de muzică patriotică.

Spiritualitatea românească se va bucura de atenție la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, unde va fi inaugurat un cinematograf religios sub cerul liber, pentru ca și în această zi să ne putem bucura de binecuvântarea Domnului, cum am făcut-o și cu 95 ani în urmă. Consiliul Unirii a pregătit pentru ora 13:00 un program de suflet, cu luări de cuvânt și muzică.

Manifestația centrală a zilei de 1 DECEMBRIE 2013 va fi crearea unui lanț uman în jurul Guvernului, sub forma unei uriașe hore a Unirii. Prin acest gest vom arăta modalitatea prin care Basarabia va reveni la Patria-Mamă: prin unirea tuturor, în același efort, cu drag. În acest caz, clădirea Executivului îi reprezintă pe toți românii dintre Prut și Nistru, iar cercul viu – Țara.

guvern_event

Vom continua la „Ginta Latină”, unde artiști consacrați și tineri talentați vor intona melodii de suflet, alături de intelectualii basarabeni care ne vor vorbi despre semnificația acestei zile, pentru noi – românii dintre Prut și Nistru. Vom încheia în stil de sărbătoare în Piața Marii Adunări Naționale, unde pe fundalul unui concert extraordinar, vom lansa 95 de lampioane care vor ridica spiritul acestei zile la cer.

Invităm toți românii din Basarabia să fie prezenți, alături de frații lor, la evenimentele organizate de Ziua Națională a acestora.

3 gânduri despre „Programul zilei – Chișinău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s